Blogger tarafından desteklenmektedir.

Tek Derdımız Odev

9.Sınıf Tarih Kitabı Sayfa 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - Cevabı ( Biryay Yayınları )


Sayfa 41
20, etkinlik

SORU: Gazete haberinde sözü edilen kazı çalışması sonucunda bulunan kalıntıların Türk tarihi açısından önemi ne olabilir.
CEVAP: Türk tarihi açısından son derece önemli olan yazıtlar bulundu. Bu yazıtlar Türk dilinin gelişimi ile ilgili bilgiler taşıması açsından önemlidir. 

Sayfa 42
21. etkinlik
SORU: Hıdırellez bayramının toplumsal dayanışmaya katkıları nelerdir.
CEVAP: Hıdırellezin toplumsal dayanışmaya olumlu katkısı vardır. En son cümlede ifade edilen yardımlaşma duygusu insanlar arasında birlik ve beraberliği geliştirir. 


22. etkinlik.

SORU: Osmanlı devletinin hukuk anlayışı ile ilgili verilen bilgiler göz  önüne alındığında tarihçi hukuk kurallarından nasıl faydalanır açıklayanız.
CEVAP: Hukuk kuralları o toplumun yaşayışı hakkında bize bilgiler verir. Hukuk kuralları toplumsal olarak nasıl cezaların uygulandığını ve bu cezaların nasıl infaz edildiğini ifade etmesi açıaından önemlidir. 
43. sayfa
23 etkinlik.
SORU: Tarih şeridinde gösterilen Yunanlarla yapılan savaşların kronojisini bilmek tarihçiye hangi yönde yararlı olmaktadır.
CEVAP: Tarihte her olay bir öncekinin sonucu bir sonrakinin sebebidir. Bunun için sıralama bilinirse olayları yorumlamak daha kolay olacaktır. 

24. etkinlik.
SORU: Plevne maaşından yola çıkarak Plevne savaşı ile ilgili hangi bilgilere ulaşabiliriz.
CEVAP: Plavne savaşında komutan olarak Osman Paşanın yer aldığını anlayabiliriz. Ayrıca son derece zor şartlarda kaleyi savunduğunu öğrenebiliriz. Fakat en sonunda kale düşmüştür. Fakat buna rağmen Osman Paşanın kahramanlığı önemlidir. 

Sayfa 44.
25. Etkinlik
SORU: Türk Toplum yapısının sosyal ve kültürel özelliklerini bilmek tarih bilimine hangi yönden yardımcı olmaktadır.
CEVAP: Toplum bilimi anlamına gelir.Toplumsal olayların bağlı olduğu kuralları, toplumların kurduğu kurum ve kuruluşların insan ve toplum üzerin de ki etkisini inceleyerek tarih bilimine yardımcı olur. Toplumların yaşayışı, yapısı tarihbilimi için önemlidir. Örneğin Türk tarihini incelerken eski Türklerde aile ve evlilik anlayışını, kadının toplumsal yaşamdaki yerini ve önemini bilmek gerekir.

Sayfa 45.
26. etkinlik.

SORU: Yukarıdaki fermanda hangi tarihi bilgilere ulaşılabilir.
CEVAP: Bu Ferman Fatih Sultan Mehmet tarafından Bosnaı rahiplere verilmiştir. Burada Osmanlı devletinin hoş görüsün ve farklı kültürlere yaklaşımını öğrenebiliriz. 

27. etkinlik

SORU: Yukarıdaki tabloda verilen istatislik bilgilerden yararlanarak Sakarya Meydan Muharebesi ile ilgili hangi sonuçlara ulaşılabilir.
CEVAP: İstatistik biliminin katkıları ile düzenlenen bu tabloda Her iki tarafında asker sayılarına ve mühimmat bilgilerine ulaşılabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder